Není led jako led

Tento plyn za běžných podmínek člověk vydechuje ze svých plic, a jestliže jej dostatečně silně podchladíme, změní původní plynné skupenství na tuhé. Dochází k tomu při teplotě -78,8 stupně Celsia.
oxid uhličitý.jpg

Typické vlastnosti suchého ledu

Díky svým vlastnostem, kterými jsou zdravotní nezávadnost, čistota, a dostatečné chladící schopnosti, je využíván tuhý oxid uhličitý jako chladicí médium již desítky let.
Jeho typickou vlastností je sublimace a desublimace, tedy přímý přechod v průběhu změny teplot z plynného skupenství do pevného, aniž by prošel kapalnou fází. Díky tomu po sobě nezanechává ani stopy vlhkosti a je tudíž mnohem výhodnější v mrazírenském průmyslu, než obyčejný led – zmrzlá voda.
mráz na skle.jpg
Je to látka bez zápachu a chuti, ovšem pozor. Mnoho lidí dobře ví, že oxid uhelnatý, jakožto plyn bez barvy a bez zápachu, který vzniká pouze procesem spalování, je smrtelně jedovatý. Dokonce existují i detektory kouře a oxidu uhelnatého, které se doporučují instalovat v blízkosti topných zdrojů, plynové karmy, kotle apod. Ale mnozí lidé ani netuší, že i oxid uhličitý je prudce jedovatý. Záleží pochopitelně na jeho koncentraci, ovšem už při 10% CO2 ve vzduchu je to pro člověka smrtelná dávka. Dokonce i relativně nízká koncentrace CO2, která je obsažena ve všech sycených nápojích (bublinkových), může u citlivých lidí vyvolat slabší příznaky otravy (pocit dušnosti).

Kde všude nachází uplatnění

V potravinářské výrobě – chlazení a mražení výrobků, chlazení těsta při jeho zpracování, většinou u kynutého těsta a čajového pečiva. Zároveň pro chlazení a desinfekci lahví, k výrobě alkoholové zmrzliny.
Vinaři – ti jej používají při sběru hroznů k jejich ochlazení a k ochlazování tzv. mutu při odležení vína.
soda v plechu a ve skle.png
Farmaceutické odvětví – k přepravě léčiv, pro chlazení preparátů v laboratořích, a pro tzv. biologické řezy.
V průmyslové výrobě – ke zmrazování kovových součástí při montážích ve strojírenství a stavebnictví, k ekologickému čištění povrchu technologií Cryoclean.
V letecké přepravě – jako chladivo jídla a nápojů na palubě letadel.
Pro společenské akce– v podobě kouřových efektů, kdy se ledová krása suchého ledu polévá teplou vodou, a dým se pak plazí po zemi.