Medobraní je čtyřikrát do roka

Na to, jak prospěšný je med lidskému organismu, přišli lidé už v dávnověku. Med je ideální lék. Nejen, že nás dokáže zbavit mnoha neduhů, ale také výborně chutná, a i v kuchyni má všestranné použití. Dříve, než člověk včely ubytoval v úlech, musel si pro zdravou pochoutku vylézt na strom. Přirozený příbytek včel je totiž v dutinách stromů vysoko nad zemí.
o   Některé přírodní národy si stále berou med tímto způsobem.
o   Jednoduše (po vzoru medvěda) na strom vylezou a plástev si ukradnou.
S medem se musí správně manipulovat, aby se nepokazil. Nejprve se vyberou z úlu rámy s plástvemi. Je důležité zjistit, jestli je med zavíčkovaný. Pokud by nebyl, musí se rámy vrátit, protože med ještě není hotový. Med víčkují samotné včely, které na to použijí vosk.
plástev medu

" "

Jak mít kvalitní med

Pokud je tedy vše v pořádku, přenesou se rámy k medometu a jednotlivé buňky se odvíčkují. Nejlépe se vytáčí teplé plástve hned po odebrání rámů z úlu.
·        Pokud včelaře něco zdrželo, pak je potřeba rámy nahřát na teplotu pětadvaceti stupňů celsia.
·        Za studena by zbytečně spousta medu zůstávala v plástvích.
Poté se nechá přecedit přes síto. Nejprve se použije řidší a pak ještě jedno hustší. Med nechá několik dní v teple, aby se vyčeřil neboli odstál. Nežádoucí nečistoty se tak dostanou buď na dno anebo na povrch. Po odstranění nečistot se med může stáčet do sklenic.
včela a levandule
Zbylé prázdné plástve se mohou vrátit včelám zpět do úlu.
Dělnice je použijí opět při budování nových pláství. Stáčení medu se provádí čtyřikrát do roka. Poslední stáčení proběhne většinou v září a pak se nechají včely odpočinout, aby se mohly připravit na zimu. Při posledním stáčení se také včelám část medu ponechá. Přes rok je potřeba včely dokrmovat cukerným roztokem.
o   Podle toho, kam včely chodí (spíše asi létají) sbírat bylinné šťávy, rozeznáváme med světlý a tmavý. 

Medobraní je čtyřikrát do roka
Ohodnoťte příspěvek
300x250ekopleny-1515522297.jpg