Červené bobule s léčivou mocí

V souvislosti s boomem superpotravin v posledních letech se začalo častěji mluvit i o brusinkách – drobných plodech obsahujících obrovské množství tělu prospěšných, v některých případech dokonce léčivých látek.
Nejčastěji o brusinkách slýcháme v souvislosti s prevencí nebo léčbou zánětů močových cest. Brusinky totiž obsahují proanthokyanidiny, které dokážou zabránit škodlivým bakteriím, aby se usazovaly v močovém ústrojí, a tím nás chrání před nepříjemnými záněty.
Antibakteriální účinky brusinek pak mohou dobře působit i v dutině ústní a pokud máme možnost konzumovat brusinky bez přidaného cukru, pak jsou i prevencí proti tvorbě zubního kazu.
červené bobule
Kromě velkého množství vitamínů mají i vysoký podíl antioxidantů, jimž se připisují další blahodárné účinky. Antioxidanty bojují proti onemocněním srdce a oběhového systému. Spekuluje se, že i díky nim mohou mít brusinky pozitivní dopady při léčbě některých typů rakovin.
Na trhu existuje řada produktů obsahujících výtažek z brusinek – nejčastěji se setkáme s tabletami. Jedná se o doplňky stravy, které tělu umožňují vstřebat léčivé látky, aniž by bylo zatěžováno například velkým množstvím cukru, který většina brusinkových výrobků (sušené brusinky, džusy…) obsahuje.
zralé brusinky
Na našem území se brusnice brusinka bohužel vyskytuje poměrně vzácně, dokonce je i chráněná, a brusinky tak můžeme získat především z dovozu, často se jedná o import plodů klikvy velkoplodé, jež se pěstuje v Severní Americe. Plody mají přirozeně nahořklou chuť, proto je při konzumaci třeba nezapomínat na to, že marmelády, omáčky i sušené brusinky bývají výrazně doslazovány.
bobule na dlaních
Brusinky si můžeme dopřát v mnoha různých variantách – čerstvé, sušené, mražené i konzervované nebo ve formě šťáv, džusů a potravinových doplňků. Dají se podávat ke slaným i sladkým jídlům, můžeme jimi doplnit například vločkové směsi nebo jimi dozdobit domácí dezerty. Nic nám tedy nebrání začít tuto červenou superpotravinu zařazovat do jídelníčku.