Obohaťte svoji kuchyni

Kde jsou ty časy, kdy se slunečnicová semínka sypala jen do krmítek ptákům. Dnes najdou široké uplatnění i v domácí kuchyni a nejen ona. U některých semínek se mluví o superpotravinách, které mají nevídaný obsah vitamínů a nenasycených mastných kyselin, ale proč se hned pohybovat ve světě superhrdinů. Prostě je normálně používejte a jezte a budete zdraví. Ať už do salátů nebo do kaší, do pečiva, do masových směsí, smoothie nápojů, jogurtů a dalších pokrmů. Fantazii se meze nekladou a na internetu a v různých časopisech pro gurmány najdete inspirace dost.
semínka u mýdla.jpg


Druhy semínek


·         Lněné semínko

Osvědčilo se mi nejvíce při pečení a při přípravě salátů a domácího müsli. Ideální je ho před použitím trochu opražit, zvýrazní se tím jeho chuť. Můžete si vybrat mezi zlatým, hnědým nebo loupaným. Užívá se také v těhotenství, hlavně odvar z něj.

·         Sezam

Můžete v něm obalovat maso před smažením, dělá se z něj sezamová pasta, která má také mnohostranné využití v kuchyni. Olej je dobrý do salátů, stejně tak i semínko samo. Hodí se výborně i na pečivo. Koupíte ho loupaný i neloupaný.

·         Slunečnicové semínko

Opražená se dají mlsat samotná. Jinak je známý olej a jejich použití do pečiva, salátů, štrůdlu a dalších pokrmů.

·         Chia semínka

Hit posledních let. Jejich pozitivních vlastností a způsobů použití je mnoho https://www.promob.cz/zazracna-seminka-chia.

·         Konopné semínko

Má příjemnou oříškovou chuť a je ideální do studené kuchyně. Podporuje u žen laktaci. Můžete ho koupit loupané nebo neloupané a jíst po lžících i samotné.
vařečky se semeny.jpg

·         Dýňové semínko

Výborný je dýňový olej do salátů nebo polévek. Semínka se dají mlsat upražená samotná nebo přidávat do pečiva, či salátů.

·         Makové semínko

Součást pečiva, kaší nebo i domácího müsli a samozřejmě obrovsky populární v české sladké kuchyni.

·         Hořčičné semínko

Vhodné do zálivek na saláty nebo při zavařování.

Obohaťte svoji kuchyni
Ohodnoťte příspěvek